چشم انداز امنیت سایبری سال 2025 به طور فزاینده ای پیچیده است و این امر ناشی از تهدیدات سایبری پیچیده تر، افزایش مقررات و سرعت تحول بالای فناوری است. در سال 2025، سازمان ها برای محافظت از اطلاعات حساس خود، مشتریان، کاربران و در عین حال ارائه تجربیات یکپارچه و آسان برای کاربران، با چالش مواجه خواهند شد. در اینجا نگاهی دقیق تر به ده چالش و تهدید نوظهور داریم که پیش بینی می شود سال آینده را شکل دهند.
1- استفاده از هوش مصنوعی توسط مهاجمان
ماهیت استفاده دوگانه هوش مصنوعی خطرات زیادی را برای سازمان ها ایجاد کرده است زیرا مجرمان سایبری مرتبا از قدرت هوش مصنوعی برای انجام حملات بسیار پیچیده استفاده می کنند. بدافزار مجهز به هوش مصنوعی می تواند رفتار خود را در لحظه و در زمان واقعی تغییر دهد. این بدان معناست که میتواند از روش های سنتی تشخیص فرار کند و آسیب پذیری ها را با دقت بالایی پیدا کرده و از آن ها بهره برداری کند. ابزارهای شناسایی خودکار به مهاجمان این امکان را می دهد که اطلاعات جزیی را در مورد سیستم ها، کارکنان و سیستم دفاعی از یک هدف با سرعتی بی سابقه جمع آوری کنند. استفاده از هوش مصنوعی همچنین زمان برنامه ریزی برای حمله را کاهش می دهد.
به عنوان مثال، کمپینهای فیشینگ ایجاد شده توسط هوش مصنوعی از پردازش پیشرفته زبان برای ایجاد ایمیلهای بسیار شخصی و قانعکننده استفاده میکنند تا شانس حمله موفقیتآمیز را افزایش دهند. فناوری Deepfake با اجازه دادن به مهاجمان برای جعل هویت مدیران یا کارمندان با صدا و تصویر متقاعدکننده به منظور کلاهبرداری مالی یا آسیب به شهرت، لایهای از پیچیدگی را به حملات اضافه میکند.
مکانیزمهای امنیتی سنتی ممکن است در شناسایی و پاسخگویی به ماهیت تطبیقی و پویای حملات مبتنی بر هوش مصنوعی شکست بخورند و سازمانها را در معرض تأثیرات عملیاتی و مالی قابل توجهی قرار دهد. برای ایمن ماندن در برابر تهدیدات هوش مصنوعی، سازمان ها باید به دنبال راه حل های امنیتی تقویت شده با هوش مصنوعی باشند.
2- افزایش قابل توجه آسیب پذیری های Zero-day
آسیبپذیریهای Zero-day همچنان یکی از تهدیدهای اصلی در امنیت سایبری هستند. طبق تعریف، این آسیب پذیری ها برای وندور نرمافزار و جامعه امنیتی بزرگتر ناشناخته باقی میمانند، بنابراین سیستم ها تا زمان انتشار وصله های امنیتی در معرض دید خواهند بود. مهاجمان به طور مکرر و مؤثر از Zero-day ها سوء استفاده میکنند و بیشتر شرکت های بزرگ را تحت تأثیر قرار میدهند، بنابراین نیاز به اقدامات پیشگیرانه است.
عوامل تهدید پیشرفته از حملات Zero-day برای دستیابی به اهدافی از جمله جاسوسی و جرایم مالی استفاده می کنند. سازمان ها باید سعی کنند با نظارت مستمر و سیستم های تشخیص پیشرفته از طریق شناسایی رفتاری تلاش های بهرهبرداری، خطرات را کاهش دهند. فراتر از شناسایی، به اشتراک گذاری اطلاعات تهدید در صنایع در مورد ظهور Zero-day ها مهمتر است چرا که این موضوع به جلوتر بودن ما در برابر مهاجمان کمک میکند. پرداختن به تهدیدات Zero-day به سرعت عمل در پاسخ نیاز دارد تا با پیشگیری از طریق کدگذاری امن نرم افزار، وصله و به روز رسانی متعادل شود.
3- هوش مصنوعی به عنوان ستون اصلی در امنیت سایبری مدرن
هوش مصنوعی به سرعت در حال تبدیل شدن به یک ستون اصلی در امنیت سایبری است. هوش مصنوعی از مدیریت و پردازش حجم زیادی از داده ها گرفته تا شناسایی ناهنجاری های کوچک و پیشبینی تهدیدات بیشتر، مبارزه با جرایم سایبری را به سطوح جدیدی از اثربخشی می برد. پیش بینی می شود که در سال 2025، هوش مصنوعی بیش از پیش در تمام جنبههای امنیت سایبری، از تشخیص تهدید و پاسخ به رویداد گرفته تا تدوین استراتژی، یکپارچه شود.
سیستم های هوش مصنوعی به ویژه در تجزیه مجموعه های داده ای پیچیده برای کشف الگوها و شناسایی آسیبپذیری هایی که در غیر این صورت ممکن است مورد توجه قرار نگیرند، خوب هستند. آنها همچنین در انجام بررسی های معمول عالی هستند، تیم های امنیتی انسانی را آزاد میکنند تا زمان خود را روی کارهای امنیتی دشوارتر و خلاقانهتر متمرکز کنند – و خطر خطای انسانی یا نظارت در کارهای معمولی و دستی را از بین میبرند.
4- افزایش پیچیدگی حریم خصوصی داده ها
ادغام مقررات منطقه ای و محلی حریم خصوصی داده ها مانند GDPR و CCPA در استراتژی امنیت سایبری دیگر اختیاری نیست. شرکت ها و سازمان ها باید مراقب مقرراتی باشند که برای اولین بار در سال جدید ممکن است از نظر قانونی الزام آور می شوند. در سال 2025، تنظیمکنندهها به اعمال دستورالعملهای سختگیرانه تر مربوط به رمزگذاری داده ها و گزارش دهی رویداد، از جمله در حوزه هوش مصنوعی ادامه خواهند داد، که نشان دهنده نگرانی های فزاینده در مورد سوء استفاده از داده های آنلاین است.
مدل های امنیتی غیرمتمرکز، مانند بلاک چین، توسط برخی شرکت ها برای کاهش نقاط شکست در نظر گرفته میشوند. چنین سیستم هایی شفافیت بیشتری را به کاربران ارائه می دهند و به آنها امکان کنترل بسیار بیشتری بر داده های خود می دهند. وقتی این استراتژی ها با رویکرد Zero-trust ترکیب شود میتواند درخواستها را پردازش کرده و به تقویت حریم خصوصی و امنیت کمک میکند.
5- چالش های تایید هویت کاربران
تأیید هویت کاربران چالش برانگیزتر شده است زیرا مرورگرها کنترل های سخت گیرانه تری را برای حفظ حریم خصوصی اعمال می کنند و مهاجمان نیز ربات های پیچیده تری را توسعه می دهند. مرورگرهای مدرن برای محافظت از حریم خصوصی کاربران با محدود کردن تعداد اطلاعات شخصی که وبسایت ها میتوانند به آن دسترسی داشته باشند، مانند مکان، جزئیات دستگاه یا سابقه مرور، طراحی شدهاند. این امر تعیین مشروع یا مخرب بودن کاربر را برای وب سایت ها دشوارتر می کند. در همین حال، مهاجمان رباتهایی را ایجاد میکنند که با تقلید از اعمال انسان مانند تایپ کردن، کلیک کردن یا اسکرول کردن، مانند کاربران واقعی رفتار میکنند و تشخیص آنها را با استفاده از روشهای امنیتی استاندارد دشوار میکنند.
از آنجایی که هوش مصنوعی یک لایه پیچیدگی اضافی به تأیید کاربر اضافه کرده است، راه حل های مبتنی بر هوش مصنوعی نیز مطمئن ترین راه برای شناسایی این ربات ها هستند. این سیستم ها رفتار، تاریخچه و زمینه کاربر را در زمان واقعی تجزیه و تحلیل میکنند تا کسب و کارها بتوانند اقدامات امنیتی را با حداقل اختلال با کاربران قانونی تطبیق دهند.
6- افزایش اهمیت امنیت زنجیره تامین
نقض امنیت زنجیره تامین در واقع در حال افزایش است و مهاجمان از آسیبپذیریهای وندورهای third-party برای نفوذ به شبکه های بزرگ تر سوء استفاده میکنند. نظارت بر این روابط third-party اغلب ناکافی است. اکثر شرکت ها همه third-party ها را که داده ها و اطلاعات شناسایی شخصی (PII) آنها را مدیریت می کنند، نمی شناسند و تقریباً همه شرکت ها حداقل به یک فروشنده third-party متصل هستند که نقض را تجربه کرده است. این فقدان نظارت، خطرات قابل توجهی را به همراه دارد، زیرا حملات زنجیره تامین می تواند اثرات پی در پی در سراسر صنایع داشته باشد.
جای تعجب نیست که حتی سازمان های برجسته نیز قربانی حملات از طریق آسیب پذیری تامین کنندگان خود می شوند. به عنوان مثال، در حمله اخیر به Ford، مهاجمان از زنجیره تامین شرکت برای وارد کردن کدهای مخرب در سیستمهای این شرکت سوء استفاده کردند و یک Backdoor ایجاد کردند که مهاجمان میتوانند از آن برای افشای دادههای حساس مشتری استفاده کنند.
در سال 2025، سازمان ها باید بر روی راهکارهایی که می توانند زنجیره تامین آنها را بررسی و نظارت کنند، سرمایه گذاری کنند. راهکارهای مبتنی بر هوش مصنوعی و شفاف سازی میتوانند به شناسایی آسیبپذیری ها حتی در پیچیدهترین زنجیره های تامین کمک کنند. سازمانها همچنین باید SLAها را بررسی کنند تا تامینکنندگانی را انتخاب کنند که پروتکلهای امنیتی سختگیرانه خود را حفظ میکنند، در نتیجه امنیت اکوسیستم خود را تقویت کنند.
7- تعادل بین امنیت و تجربه کاربری
یکی از بزرگترین چالش ها در امنیت سایبری، یافتن تعادل بین امنیت شدید و قابلیت استفاده روان است. اقدامات امنیتی بیش از حد سختگیرانه ممکن است کاربران قانونی را آزار دهد، در حالی که کنترلهای ضعیف فرصتی برای ورود مهاجمان فراهم می کند. در سال 2025، با پیچیدهتر شدن چشمانداز تهدید سایبری بیش از هر زمان دیگری، کسبوکارها باید با دقت بیشتری از این تنش عبور کنند.
سیستم های مدیریت دسترسی Context-aware، راهی به جلو ارائه می دهند. این سیستم ها رفتار کاربر، مکان و نوع دستگاه را برای تصمیم گیری هوشمندانه و مبتنی بر ریسک در مورد کنترل دسترسی در نظر می گیرند.
8- امنیت ابری و خطرات تنظیمات نادرست
همانطور که سازمان ها به حرکت خدمات خود به سمت محیط های ابری ادامه می دهند، خطرات جدیدی ظاهر می شوند. برخی از شایعترین دلایل نقض دادهها به پیکربندی نادرست محیطهای ابری مربوط میشود: کنترل های دسترسی از دست رفته، سطل های ذخیره سازی که ایمن نیستند یا اجرای ناکارآمد سیاست های امنیتی.
مزایای رایانش ابری باید با نظارت دقیق و تنظیمات ایمن متعادل شود تا از قرار گرفتن در معرض داده های حساس جلوگیری شود. این امر مستلزم یک استراتژی امنیت ابری در سطح سازمان است: ممیزی مستمر، مدیریت هویت و دسترسی مناسب، و اتوماسیون ابزارها و فرآیندها برای شناسایی پیکربندیهای نادرست قبل از تبدیل شدن به حوادث امنیتی. تیم ها باید در مورد بهترین شیوه ها در امنیت ابری و مدل های مسئولیت مشترک برای کاهش این خطرات آموزش ببینند.
9- تهدیدات و حملات داخلی
انتظار میرود که تهدیدات داخلی در سال 2025 به دلیل افزایش مداوم کار از راه دور، مهندسی اجتماعی مبتنی بر هوش مصنوعی و نگرانیهای در حال تحول در مورد حفظ حریم خصوصی داده ها تشدید شود. محیط های کاری از راه دور، سطح حمله را گسترش می دهند و برای مهاجمان داخلی یا کارمندان فشای داده های حساس را آسانتر کرده یا نقاط دسترسی را برای مهاجمان خارجی ایجاد می کند.
حملات مبتنی بر هوش مصنوعی، مانند جعل هویت عمیق و کلاهبرداری های فیشینگ متقاعدکننده، نیز احتمالاً شایعتر میشوند و شناسایی تهدیدات داخلی را دشوارتر میکنند. استفاده گسترده از ابزارهای هوش مصنوعی همچنین نگرانی هایی را در مورد به اشتراک گذاری ناخواسته داده های حساس توسط کارمندان ایجاد می کند.
برای کاهش این خطرات، شرکت ها باید یک رویکرد امنیت سایبری چند لایه را اتخاذ کنند. پیادهسازی مدلهای امنیتی Zero-trust، که فرض میکنند هیچ چیزی ذاتاً قابل اعتماد نیست، میتواند به امنیت نقاط دسترسی و کاهش آسیبپذیریها کمک کند. نظارت مستمر، سیستم های پیشرفته تشخیص تهدید و آموزش منظم کارکنان در مورد شناخت تاکتیک های مهندسی اجتماعی ضروری است. سازمانها همچنین باید کنترلهای سختگیرانهای را بر استفاده از ابزار هوش مصنوعی اعمال کنند تا ضمن به حداکثر رساندن بهرهوری، از اطلاعات حساس محافظت شود.
10- حفاظت از Edge در دنیای غیرمتمرکز
با انجام محاسبات در لبه زیرساخت فناوری اطلاعات، اطلاعات نزدیکتر به کاربر نهایی پردازش می شودو زمان تأخیر را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد و قابلیت بلادرنگ را افزایش میدهد. و این موضوع، نوآوری هایی مانند اینترنت اشیا، وسایل نقلیه خودران و شهرهای هوشمند را امکان پذیر می کند که از موضوعات اصلی سال 2025.خواهد بود.
با این حال، تمرکززدایی خطر امنیتی را افزایش می دهد. بسیاری از دستگاهها خارج از محدوده محیطهای امنیتی متمرکز هستند و ممکن است از محافظت ضعیفی برخوردار باشند، بنابراین به هدف اصلی مهاجمی تبدیل میشوند که سعی میکند از نقاط آسیبپذیر در یک شبکه توزیعشده استفاده کند.
چنین محیط هایی نیازمند حفاظت مبتنی بر تفکر چند بعدی هستند. سیستم های مانیتورینگ مبتنی بر هوش مصنوعی دادهها را به صورت real-time تجزیه و تحلیل میکنند و اعلان ها را در مورد فعالیتهای مشکوک قبل از بهرهبرداری از آنها به نمایش در می آورند. ابزارهای تشخیص و پاسخ خودکار حوادث به سازمان این امکان را می دهد که اقدامات فوری را به موقع انجام دهد و احتمال نقض را به حداقل برساند. راهکارهای پیشرفته، می توانند دستگاه های Edge را با قابلیت های رمزگذاری قدرتمند و تشخیص ناهنجاری تقویت کنند و در عین حال عملکرد بالا را برای کاربران قانونی حفظ کنند.
شرکت پانا با سبدی کامل از محصولات امنیتی، امنیتی جامع و متناسب با نیاز هر سازمان و شرکت و ترندهای روز امنیت سایبری ارائه می نماید. ما نه تنها در امنیت اندپوینت بلکه در حفاظت از تمامی جوانب شبکه شما در کنار شما خواهیم بود. کافی است با ما تماس بگیرید و با مشاوره کارشناس این شرکت بهترین و مناسبترین راهکار امنیتی خود را انتخاب نمایید.
منبع: